Såg ni semifinalen i torsdags kväll när Malta och Grekland tävlade? Det var verkligen nära att de inte kom med i finalen, men så lyckades de i sista stund ta de två sista finalplatserna. Tur, för de är mina favoriter i årets ESC! Men ikväll så är det final som sagt, så då tänkte jag laga något extra gott till middag – nämligen grillad marinerad portabello tillsammans med en bearnaisesås och krämigt blomkålsmos. Det blev riktigt gott! Moset var helt ljuvligt.. men så älskar jag ju både potatis och blomkål – tillsammans så är det en helt perfekt kombination. Det tänker jag göra fler gånger – helt fantastiskt gott..
Inspirationen för middagen fick jag här, men med några modifikationer. Gott – lyxigt – och det går finemang att grilla portabellosampen (det gjorde vi). Bearnaisesåsen är också lite mindre onyttig än den vanliga varianten man gör, eftersom den är gjord på silkestofu och endast en liten skvätt rapsolja. Men om man vill ha den klassiskt smöriga smaken kan man enkelt tillsätta mjölkfritt margarin i början tillsammans med löken. Här kommer receptet!
Grillad vitlöksportabello
4 portabellosvampar
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl balsamvinäger
1-2 tsk soja
Salt och peppar
Ta bort svampfoten från portabellosvampen. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och täck svampen med marinaden i en platspåse. Marinera minst 30 minuter. Stek eller grilla i ca 5 minuter per sida.
Bearnaisesås
½ gul lök eller 1 liten schalottenlök
Någon msk olja (om man vill ha den klassiskt smöriga smaken så ta 1 dl mjölkfritt margarin istället)
1,5 dl vitt vin (se notering nedan)
2 msk vitvinsvinäger
350 gram silkestofu
½ tsk gurkmeja
1-2 msk finhackad färsk dragon (eller 1-2 tsk torkad)
Örtsalt & svartpeppar
Finhacka löken och stek i lite olja (eller margarinet) på låg medelvärme. Tillsätt vin och vitvinsvinäger, låt vätskan reduceras i ca 4-5 minuter. Häll silkestofun samt den varma vinblandningen i en mixer/blender och mixa blandningen slät. Häll över i en kastrull och tillsätt gurkmeja, dragon, salt och svartpeppar. Låt det stå på låg värme i 20 minuter så såsen blir tjock och smakerna utvecklas. Smaka ev av med lite mer örtsalt.
Krämigt blomkålsmos
4-5 medelstora potatisar
1 blomkålshuvud, medelstort
1 dl iMat, havregrädde
Salt & Peppar
Skala potatisen och dela potatis samt blomkål i ungefär lika stora bitar.
Koka tills de är mjuka (beror på storlek, men ca 10-15 minuter) och häll av vattnet.
Mosa potatis och blomkål med t.ex en potatispress, och tillsätt grädde, salt och peppar.
Att välja vitt vin:
Jag hittade ett alkoholfritt vitt vin från Carl Jung i mataffären, och jag har kollat med dem så det är klarnat på ett veganskt sätt. Så det kan jag rekommendera. Men om man vill ha ett lite finare vin från systembolaget så finns det en bra lista här. Vita viner är oftare veganska än de röda, men jag rekommenderar ändå att man dubbelkollar med tillverkaren innan så man är säker. Det har hänt att de har ändrat klarningsprocess, trots att vinet på de många hemsidor anges som veganskt.
Hur många portioner blir det av moset?
Hej Sandra, beroende på storlek på potatis/blomkål så fick jag ungefär 2-3 rejäla portioner eller 4 mer ”normalstora”. Jag var väldigt hungrig när jag gjorde det här dock, så jag åt två portabellosvampar och halva moset själv