Clafoutis är en fransk efterrätt som är enkel att göra. En klassisk fransk clafouti görs med körsbär (annars kallas den flognarde), och frågan är då om man ska plocka ur kärnan eller inte? Vissa påstår att det blir godare om kärnan sitter kvar, för att den ger extra smak. Andra säger att det inte märks någon skillnad, men att det är behagligare att äta utan kärnor. Jag gjorde min utan kärnor denna gång, men jag har inte testat med kärnor än – så det kanske man borde testa nu när körsbärssäsongen drar igång.
I en vanlig Claufoti har man ägg men här är det ersatt med silkestofu – och ljuvligt god är denna pannkaksliknande franska efterrätt..
Fransk Körsbärsclafouti
350 gram silkestofu
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1,75 dl vetemjöl
1½ dl rismjölk (havre/mandel borde gå lika bra)
1½ dl iMat havregrädde
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
225 gram körsbär (man kan använda frysta om inte färska är i säsong)
Gör så här:
Starta ugnen på 225 grader och smörj en pajform med lite olja.
Mixa silkestofu med socker i en high-speed-blender eller matberedare.
Tillsätt bakpulver, vetemjöl och rismjölk och mixa till en slät massa, tillsätt sedan havregrädde, vaniljsocker och en nypa salt, mixa till en slät massa. Häll över smeten i pajformen och dekorera med körsbär. Ställ in i ugnen på 225 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och låt den stå i 25 minuter. Kanterna ska vara fasta, men i mitten ska den vara dallrig. Låt den stå och svalna i 25 minuter innan servering.
Körsbä på burk? Kan det funka? De är urkärnade och smakar om än lite annorlunda än de färska. Tack föt din inspirerande blogg!
Hej Anakali, det blir en annan rätt och lite annan smak, men jag tror att det skulle kunna bli riktigt gott. 🙂 Låt mig gärna höra hur det gick om du testar.