Idag är det tisdag och min andra dag att stå för veckomenyn i gruppen Vegetarian 4 A Year – En härlig grupp på facebook som vill inspirera folk att äta vegetariskt för ett år. Här kommer mitt tisdagsrecept; en vegansk burgare med dansk remouladsås.
Jag kallar burgaren för havsburgare eftersom tanken är att det ska efterlikna något som smakar någotsånär som fisk. Den här burgaren är gjord på vita bönor och bulgur som håller ihop smeten. Smaksättningen är tomatpuré, noriblad/alger (samma som man har när man gör sushi), salt och massa dill. Som dressing stod valet mellan tartarsås och remouladsås, men det föll på remouladsåsen till slut. Jag hade även chilisås på burgaren eftersom det gav den där extra kicken. Om man vill ha lite matigare så kan man servera den med rostade rotfrukter eller ärtpuré. Eller varför inte pommes för att göra det mer klassiskt brittiskt (tänk fish ’n chips)?
Havsburgare med dansk remouladsås
Ingredienser för 6 biffar:
2 burkar vita bönor
1 dl bulgur + 2 dl vatten
1 msk hackat noriblad (eller andra alger)
2 tsk tomatpuré
2 msk dill
1 tsk salt
2 msk maizena
Börja med att koka bulgur enligt paketets anvisningar. Häll av och skölj bönorna.
Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare tills du får en smet, tillsätt 2 msk maizena och mixa tills det blandats med smeten.
Stek biffar på medelvärme tills de fått en fast gyllene yta, ca 4 minuter på varje sida.
Montera burgaren i hamburgerbröd med remouladsås, sallad, tunt skivad gurka och chilisås.
Remouladsås:
1,5 dl äggfri majonnäs (plamil och coop x-tra är veganska)
1,5 dl pickles, finhackade
1 tsk curry
1 msk dill
1 tsk citronjuice
1 tsk lönnsirap
salt och peppar
Blanda allt i en skål och servera.
Det här var en höjdare, framför allt remouladsåsen!
Vad kul! Åh vad jag håller med om remouladsåsen, måste nästan göra det igen någon dag här framöver.. Vore nog riktigt gott till ”fish ’n chips” (”fish” gjord av panerad tofu) 🙂
Det vore definitivt något! Med mashed peas som i UK.