En brittisk klassiker som här är veganiserad och lite vänligare mot miljön och hälsan. Sheepfriend’s pie kanske man skulle kunna kalla den? Jag har gjort den med bland annat gröna linser, morötter, lök och tomatsås. Hade även i en skvätt rött vin – men man kan utesluta vinet och ösa på med grönsaksbuljong istället om man vill det. Den är väldigt god och rik i smaken!
Sheepfriend’s pie
Potatismos:
800 gram mjölig potatis
1,5 dl havregrädde
1,5 dl havremjölk
en rejäl klick mjölkfritt margarin
salt, peppar och lite muskot
Färsen:
2 dl gröna linser + 4 dl vatten
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
3 dl fryst färs (t.ex anamma)
2 dl krossade tomater
1 lagerblad
2 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 dl rött vin
1-2 dl vatten
peppar
Gör såhär:
Mos: Koka potatisen. När potatisen är mjuk – mosa den med potatisstöt och blanda i margarin, grädde, mjölk, muskot och salt + peppar efter smak.
Färs: Koka linserna i vattnet ca 20 minuter. Hacka löken och tärna moroten. Stek löken i lite olja tillsammans med färsen på medelhögvärme. Tillsätt morötterna, krossade tomater samt lagerblad, timjan och örtsalt. Pressa i vitlöken och häll i linserna. Tillsätt rött vin och låt koka i ca 5-10 minuter tills färsen är ”torr”. Smaka av med peppar.
Lägg färsen i botten på en ugnsfast form. Toppa med potatismoset och ställ in i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Servera med gröna ärtor och svampsås.
Svampsås
8 champinjoner
3 vitlöksklyftor
4 tsk tamarisoja
1 dl rött vin
1 tsk örtsalt
4 dl vatten (eller grönsaksbuljong – minska då mängden örtsalt)
6 tsk maizena + blandat med lite vatten
Finhacka vitlöken och skiva champinjonerna. Stek i olja tills champinjonerna börjat släppa vatten och krympt. Tillsätt soja och vin – låt koka i ca 2 minuter. Tillsätt vatten, örtsalt och maizenablandningen. Låt koka upp och servera till sheepfriend’s pie.