En brittisk klassiker som här är veganiserad och lite vänligare mot miljön och hälsan. Sheepfriend’s pie kanske man skulle kunna kalla den? 🙂 Jag har gjort den med bland annat gröna linser, morötter, lök och tomatsås. Hade även i en skvätt rött vin – men man kan utesluta vinet och ösa på med grönsaksbuljong istället om man vill det. Den är väldigt god och rik i smaken!
Sheepfriend’s pie
Potatismos:
800 gram mjölig potatis
1,5 dl havregrädde
1,5 dl havremjölk
en rejäl klick mjölkfritt margarin
salt, peppar och lite muskot
Färsen:
2 dl gröna linser + 4 dl vatten
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
3 dl fryst färs (t.ex anamma)
2 dl krossade tomater
1 lagerblad
2 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 dl rött vin
1-2 dl vatten
peppar
Gör såhär:
Mos: Koka potatisen. När potatisen är mjuk – mosa den med potatisstöt och blanda i margarin, grädde, mjölk, muskot och salt + peppar efter smak.
Färs: Koka linserna i vattnet ca 20 minuter. Hacka löken och tärna moroten. Stek löken i lite olja tillsammans med färsen på medelhögvärme. Tillsätt morötterna, krossade tomater samt lagerblad, timjan och örtsalt. Pressa i vitlöken och häll i linserna. Tillsätt rött vin och låt koka i ca 5-10 minuter tills färsen är ”torr”. Smaka av med peppar.
Lägg färsen i botten på en ugnsfast form. Toppa med potatismoset och ställ in i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Servera med gröna ärtor och svampsås.
Svampsås
8 champinjoner
3 vitlöksklyftor
4 tsk tamarisoja
1 dl rött vin
1 tsk örtsalt
4 dl vatten (eller grönsaksbuljong – minska då mängden örtsalt)
6 tsk maizena + blandat med lite vatten
Finhacka vitlöken och skiva champinjonerna. Stek i olja tills champinjonerna börjat släppa vatten och krympt. Tillsätt soja och vin – låt koka i ca 2 minuter. Tillsätt vatten, örtsalt och maizenablandningen. Låt koka upp och servera till sheepfriend’s pie.