Snart är det första advent och jag tänkte dela med mig av ett recept på en pepparkakscheesecake med apelsin som jag gjorde för några dagar sen. Självklart kan man äta cheesecaken även övrig tid på året, bara för att den är så god! Den blev inte jättefast, men om man vill ha en hyfsat fast men krämig cheesecake funkar det här receptet bra – annars kan man försöka tillsätta t.ex lite agar-agar så kommer smeten bli fastare. Man kan gärna dekorera den med pepparkakor, de blir mjuka och lätta att skära igenom.
Juligt, enkelt och himla gott..
Pepparkakscheesecake
Kakbotten:
ca 30 pepparkakor (jag använde färdigköpta – annas)
75 gram mjölkfritt margarin
Fyllning:
1 frp cream cheese (tofutti creamy smooth)
350 gram silkestofu
1 tsk citronjuice
rivet skal av en halv apelsin
1 msk pressad apelsin
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
(ev någon tsk agar-agar om man vill ha kakan fastare)
Gör så här:
Kör pepparkakorna i en matberedare tills de är lagom krossade. Smält margarinet och blanda ihop margarin med pepparkakor. Tryck ut i en fast form med löstagbara kanter.
Mixa cream cheese med silkestofun helt slät i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och forsätt mixa tills allt är blandat. Häll ut över kakbotten och ställ in i kylen över natten eller tills den är helt nedkyld och fast. Dekorera gärna med pepparkakor, det blir bäst om man gör det någon timme innan servering.
Önskar alla trevlig första advent, jag ser fram emot att börja julpynta här hemma! 🙂
1 svar på “Pepparkakscheesecake med apelsin”