Nytt år! Hoppas alla haft en härlig jul och trevligt nyår. Nyårsmaten här blev seitanstek med bearnaisesås och glass till efterrätt. Gott blev det! 🙂
I mitt tidigare inlägg lovade jag att dela med mig av receptet på ”vinnarreceptet” från tävlingen, så här kommer nu receptet som jag och Tobias Lund vann med i cookalong-tävlingen på vegomässan! Under tävlingen så fick man tillgång till ett visst antal utvalda ingredienser och 30 minuter på oss att skapa en ny rätt. Vi valde bland annat kålrot(!), veef och physalis. Båda gillar korriander och chili, så det skulle såklart med! De sista minutrarna gick jag och plockade åt mig en ananas och mynta, vilket fick bli en liten snabb-salsa. Här är resultatet!
Veef är en produkt från Astrid och aporna som säljs på lite olika ställen. Jag har sett det i vanliga mataffärer bland ”veganprodukterna” (vegan-ost och sånt), och man kan såklart hitta det på goodstore. Om man inte får tag på Veef går det bra att ersätta med tzaybitar, sojastrimlor, seitan eller kanske till och med tofu? Tofu blir nog godast om den får marineras i en vitlök-chili-marinad innan man tillsätter det.
Veef-wok:
1 gul lök
rapsolja
200 gram kålrot, strimlad
2 pkt veef
3-4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 fint hackad chili
1-2 tsk riven ingefära
1 msk soja (gärna kikkoman)
1-2 tsk sesamolja
lite chilipulver, efter smak
salt, peppar
Gör så här:
Skiva löken och hacka chili samt vitlök. Stek alltsammans i rapsolja. När löken mjuknat något är det dags att tillsätta veef, strimlad kålrot och ingefära. Låt steka några minuter. Tillsätt någon tsk sesamolja, soja, chilipulver och salt+peppar efter smak. Servera med risnudlar och physalissås + salsa.
Physalis- och korriandersås:
200 gram physalis, halverad
3 vitlöksklyftor, fint hackad
1 fint hackad chili
1/2 kruka färsk koriander
1/2 kruka färsk persilja
1/2 pressad lime
Häll i 1 msk olja i en kastrull och tillsätt den delade physalisen. Låt steka i ca 5-10 minuter på medelhög värme. Tillsätt under tiden hackad vitlök och chili. När physalisen är mjuk och redo att mixas tillsättes korriander, persilja samt lime. Mixa med en stavmixer och servera.
Ananas- och myntasalsa:
1/2 ananas
ca 1/2 kruka mynta
lime
Tärna ananasen och blanda med finhackad mynta och lime efter smak.
Ni har väl förresten inte missat att det har släppts en ny svensk tidning med 100% vegetarisk mat? Första numret släpps den 23 januari, men man kan förköpa sin prenumeration redan nu på deras hemsida!