Den här goda och påskiga citronpajen har jag tänkt bjuda på under påsk. Men den passar såklart lika bra till vilket tillfälle som helst! 😉 Eftersom den är nästan-raw så känns den nyttigare att äta också. Dock kan den vara svår att sluta äta eftersom den är så god..
Jag använde kokosgrädde för att anpassa det här receptet för vanlig matberedare. Därför är pajen inte helt raw, men om man vill få den raw kan man använda mer cashewnötter (lägg till ca 2 dl) istället för kokosgrädde. Om man använder mer cashewnötter rekommenderar jag att man använder en high-speed blender så fyllningen blir helt slät.
Tips: Ställ in kokosmjölken i kylskåpet över natten så samlas grädden på toppen av burken.
Raw Citronpaj
Skalet:
3,5 dl valnötter
1 dl mandel
7 färska dadlar (urkärnade)
2 msk smält kokosolja
en nypa salt
en nypa kanel
Börja med att mixa de torra ingredienserna till pajdegen ganska fint (inte helt mjöligt) i en matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa tills degen håller ihop bra. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen.
Fyllning:
1,5 dl cashewnötter, blötlagda över natten
rivet skal från 1 citron (helst ekologisk)
16 färska dadlar (urkärnade)
1 dl pressad citronjuice
3 msk lönnsirap eller agavesirap
en nypa salt
2 msk kokosolja
Kokosgrädde från en burk kokosmjölk (skopa ur det övre gräddlagret)
Mixa dadlar med 0,5 dl citronjuice i matberedare tills det blir som ”dadelsmör”.
Tillsätt cashewnötter och resterande citronjuice. Mixa igen tills det blir en slät kräm.
Skopa ur det översta tjocka lagret ur en burk kokosmjölk. Tillsätt kokosgrädden, kokosolja, lönnsirap, salt och citronskal och mixa tills det är väl blandat.
Häll över smeten i pajskalet och ställ in i kylen i minst 8 timmar.
Dekorera gärna med skivad citron!
GLAD PÅSK!