Lime och chili är goda smakkompisar, och eftersom det är vår (och snart sommar) så tänkte jag idag dela med mig av en av mina favoriter – En riktigt fräsch kikärtsburgare med limedressing och sweet chilisås. En riktigt fräsch burgare som passar bra så här i värmen..
Både limedressingen och kikärtsburgarna är egentligen en remake av ett gammal recept jag hittade på innan jag blev vegan. Biffarna är lite lätt kryddiga och får en fräsch touch av korriandern (som kan bytas mot persilja), och soygurten gör att biffarna får en lätt frisk och syrlig smak som passar perfekt med sweet chilisåsen, samtidigt som limedressingen omfamnar allt. Det är en otroligt god smakkombination helt enkelt – riktigt fräsch burgare, men ändå mättande.
Kikärtsburgare (ca 4 stora – man kan göra mindre om man vill)
1 dl havregryn
0,75 dl soygurt, naturell
2 burkar kikärtor (ca 6 dl kokta kikärtor)
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
½ tsk chilipeppar
½ lime
1 kruka färsk korriander (eller persilja)
Ev lite mjöl
Salt och peppar efter smak
Rör ihop havregryn och soygurt i en skål. Låt stå i ca 10-15 minuter tills det är som en tjock gröt.
I en matberedare: Mixa övriga ingredienser, men tillsätt korriandern sist tillsammans med havregrynsmassan. Forma biffar och stek på medelvärme i lite olja tills de får gyllenbrun yta.
Limedressing:
2 dl soyghurt, naturell
1 msk äggfri majonnäs
Rivet skal från 1 lime
Juice från ½ lime
Blanda ihop allt och låt stå i kylen till servering.
Servera burgarna med limedressing, sweet chili-sås och grönsaker + bröd.
Måste väl gå o gör på havreghurt burgare?