När jag tänker på indisk mat så tänker jag direkt på alla de härliga kryddblandningar som finns. Jag har nästan aldrig köpt färdiga kryddblandningar eftersom det oftast är väldigt enkelt att göra själv, och man kan då anpassa både smak och vad kryddblandningen ska innehålla (jag personligen undviker t.ex jästextrakt och kemisk glutamat (t.ex e621/mononatruimglutamat) som finns i många färdiga kryddblandningar). Det kan vara lite mer omständigt eftersom man behöver ha mer kryddor hemma för att kunna mixa ihop rätt kryddblandningar, men det lönar sig oftast både i smak och kvalité.
Kikärtor heter chickpeas (kallas även garbanzo beans) på engelska, så därför tyckte jag att det var passande att döpa rätten till chick ’n tofu tikka masala. Det blev väldigt gott tillsammans med persilja och sallad. Jag tyckte att det blev en väldigt god gryta, och man kan välja själv om man vill ha både tofu och kikärtor, eller bara kikärtor/tofu. Jag tror att tempeh hade varit väldigt gott att ha i istället för tofu, eftersom tempeh har lite mer tuggmotstånd. Om du lyckas få tag på tempeh så är det bara att man skivar upp den och ångkokar den i ca 15 minuter. Sen använder man den precis som tofun.
Chick ’n Tofu tikka masala
Ingredienser:
– 1 frp fast tofu (ca 250-300 gram)
– ca 2-3 dl kikärtor (jag kokar kikärtor själv men jag tror det motsvarar ca 1 burk)
– 1 burk krossade tomater
– 3 dl iMat havregrädde
– 2 vitlöksklyftor
– 2 tsk hackad färsk ingefära
– ev. broccoli och blomkål
kryddor:
– 2 tsk paprikapulver
– 2 tsk spiskummin
– 1½ tsk vitlökspulver
– 1 tsk lökpulver
– ½ tsk gurkmeja
– ½ tsk socker
salt och peppar
Gör så här:
Börja med steka tärnad tofu till den fått lite färg.
Pressa i vitlök och den hackade ingefäran, tillsätt övriga kryddor och låt tofun fräsa med kryddorna. Tillsätt eventuella grönsaker med tofun och kryddorna.
Slå på en burk med krossade tomater och låt koka in en liten stund.
Häll i grädden, koka upp och tillsätt till sist kikärtor. Salta och peppra.
Serveras med ris och en klick soygurt, färsk persilja är gott till.
Det här lät gott och måste testas. Men ska det inte vara spiskummin istället för kummin? Det känns lite mer traditionellt i alla fall.
Jo du har helt rätt! Ändrar i receptet 🙂