Jag hittade ett recept på raw banoffee pie på den här bloggen (en väldigt trevligt skriven blogg med fina recept – kolla gärna in den), och eftersom jag hade en hel del bananer hemma så tänkte jag att jag ville skulle testa att göra en banoffee pie.
Valnötter och cashewnötter är basen tillsammans med en rejäl mängd dadlar. Bananer och kokosmjölk behövs också. I övrigt var det ett ganska enkelt recept. Det blev en otroligt söt dessert, kanske nästan på gränsen att den är lite för söt för min smak. Men den blev riktigt, riktigt god! Och om man är väldigt sötsugen så är den här pajen perfekt.
Kom ihåg att pajen behöver stå i frysen över natten med kolakrämen, och glöm inte att ställa in kokosmjölken i kylskåpet samtidigt.
Banoffee Pie (nästan raw)
Pajdegen
– 3,5 dl cashewnötter
– 3,5 valnötter (eller pekannötter/mandel)
– 2,5 dl urkärnade dadlar
Kolakräm
– 6,5 dl urkärnade dadlar
– 2 dl kokosvatten (det som blir över efter att man skopat ur kokosgrädden ur kokosmjölksburken)
– 1 tsk vaniljpulver
– en nypa salt
Vaniljkräm
– 4 bananer
– Kokosgrädde från två burkar kokosmjölk (ställ in i kylen över natten och skopa ur gräddlagret)
– 1 tsk vaniljpulver
– en nypa salt
– 1 tsk citronjuice
– (Raw) kakao att pudra över pajen
Gör såhär:
1. Börja med att mixa de torra ingredienserna till pajdegen ganska fint (inte helt mjöligt) i en matberedare. Tillsätt dadlarna och mixa tills degen håll ihop bra. Eventuellt kan man behöva tillsätta lite mer dadlar. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen.
2. Mixa alla ingredienser till kolafyllningen i en matberedare/mixer tills den är slät. Häll det över pajskalet och ställ in i frysen över natten. (Jag fuskade lite och lät min paj stå inne i frysen i drygt 3 timmar, men det hade nog varit ännu godare om den stod inne längre)
3. Skiva bananerna. Vispa ihop kokosgrädden(från kokosmjölken) med vaniljpulver och lite salt. Rör försiktigt ihop kokoskrämen med hälften av de skivade bananerna och häll det över pajen.
Blanda de resterande bananskivorna med citronjuicen och dekorera pajen.
Pudra över med kakao (raw om man vill ha den helt raw såklart).
Pajen tål att stå i kylskåpet i några dagar, och jag tyckte att den smakade godare efter en dag i kylen.