Mmm, lasagna som den tecknade lasagneälskande katten Garfield hade sagt. Här kommer mitt recept på en riktigt, riktigt god vegansk lasagne. Såsen är riktigt mustig med det röda vinet och tomaterna, timjan och oregano toppar smakerna perfekt tillsammans med en krämig bechamelsås som har en liten touch av muskotnöt.. Jag kan utan tvekan säga att detta var den godaste lasagnen jag ätit. Dessutom är den glutenfri..
En ”vanlig” lasagne består av bechamelsås, bolognese, lasagneplattor och vissa toppar den med ost. Man kan köpa veganost (t.ex smältost från vegusto hade passat bra), men jag föredrar (och har alltid föredragit) lasagne med bechamelsås på toppen istället för ost.
Denna lasagne gjordes glutenfri, och detta gjordes med hjälp av lasagneplattor gjorda på råris (finns att köpa på många olika hälsokostbutiker, men blir vanligare och vanligare i vanliga mataffärer) och en bechamelsås gjord på havregrädde, salt, peppar, muskot och maizena som bindningsmedel. En klassisk bechamelsås görs på mjöl+smör, mjölk och salt+peppar. Eftersom jag tycker att det kan vara svårt att substituera en riktigt bra rik bechamelsås på växtmjölk, så använde jag havregrädde som är mer fyllig i smaken och ger den där krämigheten som en riktigt god bechamel ska göra. Om man vill kan man självklart göra en vanlig bechamel med mjöl+margarin/olja istället för den glutenfria varianten.
Lasagne till 1 stor ugnsform (ca 6 portioner), du behöver:
1 förpackning med lasagneplattor (ca 16 st behövs för detta recept)
- 1 gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 stor morot, riven
- 300 gram fryst sojafärs (Anammas frysta tycker jag är godast, man kan ta torkad färs också)
- 3 dl rött vin (se vintips nedan)
- 800 gram krossade/passerade tomater (välj gärna av riktig god kvalité, det gör mycket för smaken)
- 2 dl röda linser
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad oregano
- Salt & peppar
Glutenfri bechamelsås
- 7,5 dl havregrädde
- 3 msk maizena + lite vatten att röra ut i
- Salt, peppar och lite, lite muskotnöt
Gör såhär:
Hacka löken och finhacka vitlöken. Stek löken i lite olja på medelvärme tills de börjar bli genomskinliga. Tillsätt sojafärsen, öka värmen och låt det fräsa tills det fått lite färg. Häll på det röda vinet och låt vinet reduceras (koka ner) till ungefär hälften. Slå på tomaterna, linserna, de rivna morötterna samt kryddor. Låt puttra i ca 30 minuter, gärna längre.
Såsen kan bli ganska tjock, så eventuellt kan man behöva späda ut såsen med lite vatten.
Bechamelsåsen:
Koka upp havregrädden. Rör ut maizena med lite vatten, och tillsätt detta till havregrädden under omrörning. Tillsätt lite muskot och smaka av med salt och peppar.
Montera lasagnen:
Bred ut ett tunt lager bechamel på botten av formen.
Lägg på lasagneplattor, färssås, bechamelsås och upprepa.
På toppen häller du över bechamelsås. Eventuellt någon god veganost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
Vintips!
Till lasagnen är det gott att ha samma vin i såsen som man kanske tänkt dricka till. Passande viner för detta är; Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec, Merlot och Pinot Noir.
Jag lyckades endast hitta ett veganskt vin (som jag kunde vara säker på att det var veganskt) som fanns i lager på systembolaget i närheten av där jag bor – Så det fick i mitt fall bli ”Ecologica El Condor, 2011” – ett rött vin med druvsorterna Cabernet Sauvignon och Shiraz, som passade utmärkt till denna lasagne. Här är länken till det vinet. Det går även bra att använda alkoholfritt eller matlagningsvin om man inte lyckas få tag på vanligt veganskt vin.
Hej! Tack för kommentaren! Ruggigt snygg blogg du har, lägger till den på min rss-läsare så ser jag fram emot mexikanska recept i det snaraste.
Tack själv för din fina kommentar om min blogg! Det kommer dyka upp en del mexikanska recept här också så småning om, var så säker =)
Hjälp vad hungrig jag blev nu!! Vad mycket härlig mat och fantastiskt fina bilder! Definitivt en blogg att återkomma till, är jätte imponerad!
Tack så mycket, roligt att höra 🙂
Jääääkligt god lasagne! Håller med, godaste jag nånsin ätit. Tack! 🙂
Tack, väldigt roligt att höra! Håller med om att den blir så otroligt god 🙂