Ett av mina favoritländer med spännande mat är Japan, så japanskt matlagning (och kultur) är troligtvis ett inslag som kommer dyka upp i den här bloggen ganska ofta, eftersom jag tycker om att laga japansk mat. Jag antar att jag är lite av vad japanerna skulle kunna tänkas kalla mig – Otaku (ett japanskt ord för nörd). 🙂 Innan jag blev vegan åt jag ofta japanskt och älskade misosoppa, så gissa min lycka när jag lyckades göra en god vegansk misosoppa som smakade godare än den jag ätit tidigare?
För att kunna göra en riktigt god misosoppa så behöver man Dashi, som är en japansk buljong man gör av bonitoflingor och kombualger. Eftersom bonitoflingor är gjorda av fisk så gjorde jag en vegansk dashibuljong som funkade precis lika bra.Lite fakta om misosoppan och en traditionell japansk frukost:
I japan äter man ofta misosoppa tillsammans med sin måltid, ett inslag som vi i Sverige är vana vid om vi går på t.ex en japansk restaurang eller sushiställe. Men i Japan så äter man ofta misosoppan till flera måltider och då oftast som förrätt. Misosoppan kan också ätas som huvudtillbehör vid en japansk traditionell frukost tillsammans med ris och andra tillbehör som t.ex natto (fermenterade sojabönor), Tsukemono (inlagda grönsaker) och även ättiksinlagda japanska plommon (kallat Umeboshi).
I sin misosoppa så kan man ha lite vad man vill; sjögräs, grönsaker, silkestofu, salladslök är vanligt att ha i. Men jag har sett recept där man tillsatt tomat, vitlök, broccoli och svamp. Så det är upp till var och en vad man vill ha i. För mitt recept så körde jag på traditionellt med silkestofu, sjögräs och salladslök. Att göra egen misosoppa var enklare än jag hade föreställt mig, och det blev fantastiskt gott.
Men nog om det, här kommer recepten; För att göra en riktigt god misosoppa så behöver man som sagt ha dashi. Dashi är en japansk buljong som man gör med hjälp av bonitoflingor och alger, men eftersom bonitoflingor är torkad fisk så är det således inte veganskt. Receptet ger 1 liter buljong.
För att göra egen Dashi behöver man:
- 20 gram kombualger (obs! skölj inte algerna)
- 1 liter vatten
Klipp algerna (inte helt igenom) med några centimeters avstånd. Lägg algerna i en kanna och häll över vattnet. Låt det stå i kylskåpet i 8 timmar så umami-smaken kan utvecklas.
Om man har bråttom så kan man låta det stå ute i rumstemperatur i ca 30 minuter, men gärna 1 timme. Sila buljongen genom en ren handuk och låt stå i kyl tills det ska användas.
Misosoppa, 4 portioner:
- 5 dl dashibuljong
- 3 msk misopasta (eller efter egen smak)
- Valfri mängd sjögräs skuret i små bitar (ca 2-3 msk, t.ex wakame, nori) + vatten till blötläggning
- 150 gram silkestofu skuren i tärningar
- 2 salladslöksstjälkar, skivade
Börja med att koka upp buljongen och sänk ner värmen till låg medelvärme.
Blötlägg algerna i ca 5 minuter, de kommer dra åt sig av vattnet och svälla.
Under tiden blandar du ut misopastan med några matskedar av dashibuljongen.
Häll sedan ner misoblandningen i buljongen.
Häll i tofubitarna i soppan och låt sjuda i några minuter.
Tillsätt algerna mot slutet och häll sedan upp soppan i skålar.
Toppa med skivad salladslök (tunt skivad purjolök kan fungera som ersättning).
Annat som är gott att ha i misosoppan:
Tomat, vitlök, broccoli och svamp
Efter att soppan var klar så gjorde jag makisushi och california rolls.
Som fyllning så fick det bli avokado och morot (och wasabi), jag hade gärna haft även gurka i fyllningen, och Inarizushi (de där söta tofukuddarna fyllda med ris) hade varit gott till!
Men det får bli ett framtida projekt att skapa.
Jag passar även på att tipsa om att det finns ”riktig” wasabi gjord på riktig japansk grönpepparrot att köpa på Cajsa Warg inne i stockholm, den säljs som pulver som man får blanda med vatten. Den vi kan köpa i vanliga affärer och får på vanliga sushirestauranger brukar oftast vara vanlig pepparrot med färgningsmedel och tillsatser, den äkta varan är otroligt mycket godare – dock är den starkare ska jag också varna om.
Hej,
Har du använt 20 gram torkade kambualger?
Mvh 🙂