Som jag skrev i tidigare inlägg så har Anamma släppt två nya produkter; Vegobullar och Vegoburgare. Jag testade Vegobullarna idag med klassiska tillbehör, så som pressgurka, rårörda lingon och potatis. Först tänkte jag servera det med en klassisk brunsås/gräddsås, men eftersom sojan var slut (trots att jag älskar soja och nästan alltid har flera olika sorter hemma) så fick jag improvisera fram något annat:
Lite skivad och stekt karamelliserad lök, en skvätt vitt vin, havregrädde, salt, peppar. Det blev bättre än jag kunde anat – helt vansinnigt god löksås! Så dagens lärdom fick bli att man kan improvisera fram en väldigt god ”brunsås” även utan soja. 🙂
Vegobullarna smakade väldigt likt Vegoburgarna, och fick en väldigt fin stekyta samt höll ihop bra. Jag tyckte även här att man behövde salta och peppra dem, och önskar även att de hade haft lite mer ”löksmak” i bullarna, men de var trots det mycket goda och som sagt – förvånansvärt lika köttbullar som jag minns dem. Bästa köpe-veganbullarna som finns just nu enligt mig. Plus för att de var så små och söta. =)
Pressgurka
Man bör börja med pressgurkan så den hinner stå till sig ordentligt i en timme ca.
1 vanlig gurka (gärna ekologisk)
3 msk socker
2 msk ättika (12%)
1 tsk salt
Lite peppar
Skiva gurkan tunt, exempelvis med en osthyvel, och lägg det i en skål. Rör ihop övriga ingredienser tills sockret löst sig och häll över gurkan. Ställ något tungt på gurkan så den pressas och låt stå i ca 1 timme.
Vansinnigt god löksås
3-4 gula lökar (+ lite olja att steka i)
1,5 dl vitt vin
4 dl iMat matlagningsgrädde
Salt + gärna lite örtsalt
Svart- och vitpeppar
ev. ½ tsk vitlökspulver
– Skiva löken och stek i lite olja på svag medelvärme i ca 20-25 minuter tills den är mjuk, genomskinlig och blivit brun (karamelliserad). Rör runt då och då.
– Slå på vinet och låt det koka in/reduceras.
– Höj värmen till övre medelvärme och häll på grädde, ev. vitlökspulver och salta + peppra och låt puttra några minuter så smakerna kan utvecklas och såsen tjockna.
Rårörda lingon
2 dl lingon (frysta går bra)
3 msk socker
Bara att röra, röra, röra, röra tills sockret löst sig och vips så har man rårörda lingon.
Om man använder frysta kan man behöva tina dem något först.
Hög smak på såsen, precis som jag vill ha den och jättegod pressgurka! Ska följa din blogg och laga mer av dina rätter 🙂
Kul att höra att såsen gick hem! Och pressgurka är så himla gott.. 🙂